top of page
...over de gevolgen van hard water

 

Onnodig hoge energierekening

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat hard water invloed heeft op de werking van cv-installaties en boilers. Het rendementsverlies kan onnodig oplopen tot meer dan € 100,- per jaar.

 

Witte aanslag

De douchekop geeft al snel aan of water in je huis hard is door het steeds witter worden, net zoals de douchewand. Ook waterkokers slaan na enkele keren gebruik al wit uit door kalkaanslag.

 

Gestreepte ramen

Bij het wassen van ramen met hard water blijven er witte strepen achter. Dit komt doordat kalkdeeltjes zich afzetten op het glas.

 

Meer wasmiddel nodig

Vaatwassers en wasmachines hebben veel meer zeep nodig bij hard water, tot wel 2 keer zoveel. Het schoonmaken zorgt uiteindelijk voor onnodig veel gebruik van schoonmaakmiddel.

 

Hard water, hard voor je huid

Na het nemen van een bad met hard water vormt zich een rand van vuil, kalk en zeep. De werking van badschuim is matig en de huid voelt trekkerig en droog aan. Eigenlijk gebeurt er met uw huid hetzelfde als wat er ook gebeurt met uw kraan in de douche, de waterkoker en ga zo maar door: zeepresten lossen in hard water niet goed op en slaan samen met de mineralen (calcium en magnesium) uit het harde water neer. Zeepresten kunnen behoorlijk irriterend overkomen op de huid. Op den duur zal dit de barrière van uw huid aantasten, waardoor u meer vocht verliest en de huid droog en ruw gaat aanvoelen. Mensen met een gevoelige huid of aandoeningen aan de huid zoals eczeem en psoriasis kunnen ernstige hinder ondervinden van kalkrijk water. Ook zorgt hard water ervoor dat uw haar minder zacht aanvoelt en moeilijker te kammen is.

 

Overal waar hard water komt, vormt zich kalkaanslag

Met name op plekken waar het water wordt verwarmd zal zich kalkaanslag vormen: op de verwarmingselementen van warmwaterapparatuur, op kranen, in de douche en het bad en in de keuken. Maar ook koud water laat kalkaanslag achter: de waterleidingen in huis zullen bijvoorbeeld langzaam maar zeker hun optimale doorstroomcapaciteit verliezen. Kalkaanslag laat zich moeilijk verwijderen. Er zijn schoonmaaktips die goed werken, al zijn ze allen van tijdelijke aard. Na een ronde poetsen zal zich meteen weer kalkaanslag gaan vormen. Agressieve antikalk-middelen zijn daarnaast slecht voor het milieu en tasten de voegen en het chroom in de badkamer aan.

 

Energiekosten nemen toe

Door de isolerende eigenschappen van kalkaanslag, zal met het dikker worden van de kalklaag op de verwarmingselementen het energieverbruik navenant stijgen. Het in Amerika uitgevoerde „Soft Water Benefits Study" (hierna: SWB studie) toonde aan dat het energieverbruik bij een waterhardheid van 10 dH (wat in Nederland als gemiddelde hardheid geldt) na verloop van tijd stijgt met 22,5 %. In dezelfde studie is onderzocht wat hard water aan defecten veroorzaakt in apparatuur, kranen en douchekoppen. De onderzoekers concluderen dat bijvoorbeeld combiketels bij 25 dH al na 1,6 jaar defecten beginnen te vertonen en ontkalkt moeten worden. Vertaald naar de Nederlandse situatie zullen de eerste problemen al na 4 jaar ontstaan, waar een goede combiketel 15 jaar probleemloos zou moeten werken. De doorstroom van kranen en douchekoppen werd bij 25 dH al gehinderd na een gemiddeld maandverbruik. In de Nederlandse situatie zou dat betekenen dat ontkalking al na een kleine 3 maanden nodig is om een maximale doorstroom te behouden.

 

Zeep en shampoo werken veel minder goed in kalkrijk water

Voordat het daadwerkelijke schoonmaakwerk kan beginnen moeten namelijk eerst alle calcium- en magnesiumdeeltjes worden gebonden aan de zeep of het waspoeder. De SWB-studie toonde aan dat het vlekverwijderend vermogen van waspoeder door het volledig ontharden van water enorm toeneemt. Door dit echt zachte water (0 dH) te gebruiken kan de dosering van waspoeder worden gehalveerd.

bottom of page